485 статии
Понеделник, 01. Юни 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Козметика

27.02.2008
Факти за червилото        Според последните публикации на специалисти червилото притежава защитни функции и съдържа вещества, предотвратяващи рака на устните. Но най-добре предназначението на тази важна женска “дреболия” е формулирано в известната реклама на фирма Yardley от 60-те години, която представя кутийките за червило в ленти за патрони: червилото – женското оръжие.
        Но как да се ориентираме в огромното разнообразие и да изберем най-подходящото за нас червило? Кой цвят сега е модерен? Как да се грижим за устните си и навреме да предотвратим образуването на такова характерно заболяване на устните като херпеса?
         Известно е, че още първобитните хора са разкрасявали телата си с различни цветове. Когато забелязали, че минералните бои са вредни за кожата, започнали да ги смесват с животински мазнини. При разкопки в едно древно селище са намерени следи от боя – смес от мас и багрилно вещество, която по своя състав приблизително съответства на съвременното червило. Смята се, че изобретяването на червилото го дължим на древните египтяни. Известно е, че те са ползвали ярки и тъмни оттенъци и даже на смъртно легло не са се лишавали от червилото. Красавиците на Древна Гърция и Рим също редовно са ползвали това козметично средство. 
 
        Според гръцката митология първият съдник на женската красота бил синът на троянския цар – Парис, на когото Зевс поръчал да успокои богините Хера, Атина и Афродита, спорещи помежду си коя е най-красива. Парис присъдил “ябълката на раздора” с надпис “За най-прекрасната” на Афродита. Много скоро я обвинили в употреба на пудра и червило.
        Епохата на средновековието задълго изтласкала червилото от живота на европейките. Във Франция през втората половина на XVIII век, когато приготвяли червилото все още само от натурални продукти, то било предназначено изключително за мъже. В двора на Людовик XVI било на мода да си мажат устните, за да се открояват и да не се сливат с брадата и мустаците.
Щяло да мине още доста време, преди жените да получат достъп до червилото. И то не всички, а само известните с лекия си нрав. А на тези хубавици, които се славели с порядъчно и благопристойно поведение, подобно разкрасяване било най-строго забранено.
        Второто възраждане на червилото се състояло по мнението на специалистите по време на световното изложение в Амстердам през 1803 година. Много жени оценили по достойнство козметичната новост, създадена на основата на еленова мас, в това число и прочутата актриса Сара Бернар.
        През 1915 година в САЩ за първи път пуснали в продажба удобните гилзи с червило, които днес може да се открият в чантата на всяка жена.
        Появило се киното, а заедно с него и жените богини – актриси, чийто образ бил внимателно “моделиран” и на които обикновените жени се стремели да приличат на всяка цена: Марлен Дитрих, Грета Гарбо, Джоан Крауфорд. Подсилваната с мощни рекламни кампании театралност излязла на мода. Киното дало на козметиката “зелена светлина”.
        Методите на нанасяне на червилото станали вид изкуство, в което се проявили различни стилове. От онова време са известни Rosebud lips (“Розова пъпка”) – форма на устните, създадена от бащата на холивудския make-up Макс Фактор и популярна през 20-те години. Формата Bee stung lips (“Ухапани от пчела”) стремително излязла на мода в средите на холивудските актриси – тя не позволявала на червилото да се слее с тоналния крем. Наричали я още Vampire lips (“Вампирски устни”). Cupid's bow lips (“Лъкът на Купидон”) се наричали устни с ясно очертани ъгълчета. Малко по-късно Helena Rubinstein (Елена Рубинщайн) създала червилото Cupid's bow, придаващо на устните нужната форма. Това било на мода, докато Джоан Крауфорд не решила да си направи по-обемни устни. Търсеният ефект бил постигнат с помощта на един прост цветен щрих, който достигнал до публиката под името Hunter's bow lips (“Лъкът на ловеца”).
        Жените разбрали, че червилото е в състояние да им помогне да си създадат какъвто искат ефектен образ.
        През 30-те години се появила реклама на продуктите на Elizabeth Arden, в която се казвало, че начервените устни са предимство при получаването на работа.
        През 1947 година Париж преживял истински козметичен бум. По витрините на магазините се появило “Ружбезе” – червило, което, както гласяла рекламата, “позволява да се целувате”. Голямо значение в киното имала издръжливостта на червилото. Синът на Макс, г-н Фактор младши, наемал за своите изследвания доброволци, но скоро им омръзнало непрекъснато да се целуват и се наложило да създадат за целта гумен модел – така наречената “Машина за целувки” (Kissing machine). Прочути актриси, в това число Бет Дейвис и Елизабет Тейлър, помогнали на червилото да завладее пазара, позирайки за рекламни фотосесии.
        Модерните цветове на червилата се променят всяка година, даже всеки сезон. Изменят се и предпочитанията по отношение на вида им – блестящи, матови, прозрачни...
        Розово, малиново, с цвят на бургундско вино червило и малко пудра, която да матира блясъка – това е накратко формулата за днешния модерен грим за устните. Едно тъжно прощаване с блясъка. Сега това е ефектно, красиво и бързо. На мода са преди всичко кремаво-матовите червила.
 
 
        Матовото червило винаги е било символ на елегантност. Красиво подчертава изразителността на очите и свежестта на лицето. Привърженичките на незабележимия грим най-после са на сцената – бледи, покрити с балсам, или розовеещи, с телесен цвят червила ще са много актуални в предстоящия сезон 2007. Свикналите с ярките цветове дизайнери предлагат огненочервени, винено-ягодови и шоколадовокафяви нюанси. И забравете навика старателно да очертавате устните и да разпределяте навсякъде червилото – може да се ограничите с нанасяне само по средата и във вътрешната част на устните.
        Може да се сдобиете лесно с модния ефект “изцапани устни”, като нанесете слой от тъмно матово или полуматово червило, а после го забършете със салфетка. Резкият контур на устните сега не е актуален, но не е разумно съвсем да се откажете от молива. Особено ако е в неутрален цвят. Очертайте с него края на устните и едва след това нанесете червилото – така то няма да се разтича. И не забравяйте основното правило при стилното гримиране – при акцентиране на очите устните е по-добре да се разкрасяват по-сдържано. И обратно – ако устните са с ярък сигнален цвят, гримът на очите трябва да е приглушен. Подчертаването на устните и на очите с еднаква сила изглежда неестествено.
        За да запазят устните своята еластичност, опитайте да правите следното упражнение. Протегнете устни и ги присвийте така, все едно ще гасите свещ. Отпуснете ги. Повторете 20 пъти с неголеми паузи, иначе може да ви се завие свят.
        Вдишайте дълбоко и надуйте бузи, издишайте отначало бавно, а после на тласъци. Повторете 10 пъти.
Произнесете гласните А, О, У, И, Ъ. Артикулацията трябва да е енергична. Упражнението се повтаря 10 пъти.
        Един път в седмицата си правете пилинг на устните: нанесете мазен крем за няколко минути, след това го отстранете заедно с парченцата мъртви кожички с мека четка за зъби или го изтрийте с пръсти.

 

 
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Партньори

Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap