485 статии
Неделя, 05. Юли 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Майчинство

25.02.2008
Oсобености на организма на бебето, които имат значение при храненето Кърмаческата възраст се отличава преди всичко с:
1. Усилен растеж. В никоя друга възраст детето не pасте така бързо. Към 5-ия месец то удвоява, а до края на годината утроява теглото си. За една година то израства с 20-25 см и наддава 6-7 кг. Колкото по-малко е детето, толкова по-бързо расте и толкова по-големи са нуждите му от енергия и хранителни вещества и особено от белтъчини, които са основната градивна съставка на всяка клетка. Затова недостатъчният внос на енергия и белтъци в детска възраст води преди всичко до смущения в растежа - вкл. и на мозъка на детето.

2. Незавършено развитие и незрелост на организма, вкл. на храносмилателната система.
Стомахътна новороденото бебе има малък обем -30-60 мл, който постепенно до края на годината достига 250-300 мл. Затова количеството на храната трябва да се съобразява с възрастта на детето.

Чревната лигавица е нежна, лесно ранима и по-про-пусклива за бактерии, токсини и непълно разградени белтъчни вещества. Намалена е секрецията на храносмилателни сокове и е затруднено смилането и усвояването на храната. Всичко това създава рискове от: храносмилателни смущения (особено при даване на по-голямо количество или на по-груба и трудносмилаема храна), чревни инфекции и алергизиране на организма (при ранно захранване с краве мляко и други храни).

През първите месеци черният дроб е все още функционално незрял и не може да обезврежда и изхвърля някои токсични вещества. Затова кърмачето е застрашено от хранителни отравяния - например с нитрати.

През първите месеци бъбреците имат ограничени възможности за отделяне на минерални соли (вкл. готварска сол), фосфор и някои киселини и продукти от разграждането на белтъците. Ето защо, в случай че не кърмите бебето, най-добре е през първите месеци да го храните с адаптирано, а не с кисело мляко, тъй като киселото мляко е по-богато на соли и белтъци и обременява бъбреците на детето.
Водата, с която приготвяте храната или давате на бебето, също трябва да е с ниско и подходящо съдържание на соли. Такива води са бутилираните трапезни води с гарантирано качество отговарящо на международните стандарти.

Избягвайте минералните води, те по правило съдържат много соли, които са вредни за бъбреците на бебето. Някои видове минерални води с ниско съдържание на соли могат да се ползуват, но само след консултация с лекар.

Много често питейни водопроводни води са с голямо съдържание на соли или видимо замърсени (ръждиви от стар водоровод, поради аварии и др.) и също следва да се избягват да се дават на бебето.

Във всички случай водата с която приготвяте храната или давате на бебето трябва да се преварява поне 5-7 минути. Преварявайте за всеки случай дори бутилираната трапезна вода, за която е гарантирано, че е обеззаразена в заводски условия.

Детският организъм губи повече и по-лесно течности, поради което е застрашен от обезводняване, особено при прегряване, повръщане, диария и висока температура. Затова е изключително важно бебето да приема достатъчно течности.
Източник:
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Партньори

Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap