485 статии
Неделя, 05. Юли 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

майчинство

09.02.2008
Защо второ дете?


 

На пръв поглед такъв въпрос звучи неуместно. ''Как така защо, ами просто така искаме''- бихте отговорили вие. Ако се замислим, обаче, ще видим, че на този въпрос може да има повече от един отговор. Например: искаме второ дете, защото не желаем първото да расте само. Или усещаме, че първото расте много бързо и ни се иска отново да преживеем този процес отначало? Или сме под натиск от страна на роднини, които ни казват, че по никой начин не трябва да оставаме с едно дете? Или пък второто дете се е появило изненадващо, без да сме очаквали?

Истината е, че докато въпросът за първото дете почти не подлежи на съмнение в едно семейство, при второто моментът на избор е много по- силен. След като сме минали по трудния път от раждането, през първите месеци, защо да започваме отначало, защо да променяме рутината, която се е създала у дома?

Ако вие все още се колебаете в този избор, ние ще се опитаме поне малко да ви помогнем, като заедно разгледаме аргументите ''за'' и ''против''.

Положителни страни

- С раждането на второ дете родителите си дават нов шанс да изживеят израстването на едно човече, само че този път прилагайки опита си от първото. Ако сте били притеснени, уплашени, сковани при появата на първото дете, сега имате възможността да се насладите в много по-голяма степен на първите месеци. Ще се удивите колко сте по-спокойни, по-уверени, как нещата ви се удават отведнъж, как успявате да избегнете грешките, които сте допускали първия път (е, за сметка на това допускате нови, но не се разстройвате така от тях).
- Вие дарявате на първото си дете едно близко същество за цял живот. Разбира се, ще чуете всякакви истории за братя и сестри, които вместо да се обичат и да си помагат, не могат да се понасят и непрекъснато се карат...гаранция няма в човешките взаимоотношения, но все пак по-вероятно е вашите деца да останат завинаги свързани по един уникален начин.Те ще могат винаги да си припомнят заедно детството, защото са го изживели заедно. Те ще могат да разчитат един на друг и да се потърсят , когато имат нужда от помощ. Идването на братче или сестриче е свързано с незабравими, напълно нови преживявания за първото ви дете. Бременността на майката, перспективата за едно ново ''другарче'' у дома вълнува много всяко дете. Ще бъде жалко то никога да не ги преживее.
- Когато децата са повече, няма да съсредоточавате вниманието си само върху едното и така ще намалите напрежението на родителските очаквания върху него.
- Ако имате второ дете, това ще намали след години вашия стрес от порастването и откъсването от дома на по-голямото ви дете.
- С появата на второ дете ще се обогатят вашите чувства и душевен свят, ще се обогати семейството ви, тъй като всяко дете е различно- то със сигурност няма да прилича на първото и така вие ще имате възможност да изживеете обичта си по различен начин, да се радвате на други положителни качества , на други способности у него.

Отрицателни страни

- Боите се от промяната.
- Не ви се иска да преживявате отново бременността и раждането.
- Страхувате се, че ще лишите първото си дете от пълното си и цялостно внимание и обич.
- Страхувате се, че първото ви дете ще ревнува и ще ви намрази за това, че не сте поискали да останете само с него.
- Смятате, че второто дете ще ви утежни много финансово.
- Не ви се започва отначало с отглеждането на малко дете.

Как да си помогнете да вземете правилното решение?

- Постарайте се да се абстрахирате от натиска на близките (ако има такъв). В крайна сметка, няма те да гледат вашето дете, изборът ви трябва да е осъзнат и подходящ именно за вашето семейство, а не за възгледите на някой друг.
- Обсъждайте въпроса с вашия партньор. Ако той е на различно мнение, постарайте се да вникнете в неговите доводи и не прибързвайте с окончателните становища.
- Не искайте мнението на първото си дете. То може да ви отговори всякак, в зависимост от настроението си. Не отстъпвайте само защото то много настоява за братче или сестричка; ь също така, не се стряскайте, ако решително ви заяви, че не желае да дели мястото в семейството с друг. Децата дори не могат да си представят какво точно означава за тях да имат брат или сестра, така че тяхното мнение не може да бъде мерило.
- Ако сте решени на второ дете, но се колебаете кога да стане това, обсъдете у дома как си представяте живота на семейството с две деца...начертайте една примерна схема на организация на отпуски, майчинство, разпределение на финансите, евентуално възможност за допълнителна помощ от баби и дядовци в отглеждането...и решете заедно кога виждате подходящия момент за осъществяване на решението си.
- Не се насилвайте да спазвате предварително определени срокове, ако чувствате, че сега не сте на тази вълна и не се чувствате готова за ново предизвикателство. Раждането на дете е отговорно решение, което зависи най-вече от общото ви желание и нагласа.
- Колкото и да изчаквате, винаги ще присъства един момент на нежелание...ще се наложи да му обърнете гръб, ако изобщо някога искате да е решите.

Ако второто дете е дошло неочаквано

Понякога случайността се шегува и с най- внимателно премислените планове. Тогава второто дете може да се появи, без да сме го искали специално, без да сме подготвени за присъствието му точно в този момент. Не трябва да гледате на това едва ли не като на провал в семейното планиране, а на детето- като на неканен натрапник. По-скоро погледнете на появата му като на неочакван късмет, който ви е изненадал. Всяко дете е радост и благословия в семейството, дори ако дойде изневиделица. Старайте се гледате на това винаги от добрата страна. Избягвайте да се концентрирате върху факта, че не сте искали да стане точно така точно в този момент. Не подчертавайте и пред по-голямото си дете, че неговото братче или сестриче не е желано- то може да остане с впечатлението, че навремето и неговата поява на бял свят е била посрещната по същия начин. Не го заангажирайте с евентуалните финансови трудности, с които може би е свързано в този момент за семейството отглеждането на второ дете- то може да започне да си задава въпроса колко ви ''струва'' то самото.
Когато второто ви дете порастне и започне да проявява любопитство към подробностите на своето съществуване, можете да не криете от него, че не е било планирано, но трябва винаги да подчертавате как всъщност това е било една хубава изненада за цялото семейство. Шеговитият тон също ще помогне- закачки от рода '' Ама ти беше голям хитрушко, ти се появи съвсем скришно!''се възприемат много добре от децата и оставят у тях чувството, че са значими по свой собствен начин.

Разликата във възрастта

Родителите обикновено се интересуват коя е най-добрата разлика във възрастта между първото и второто дете. Истината е, че всяка възрастова разлика си има своите предимства и недостатъци. Що се отнася до ревността на по-голямото дете, трудно е да се каже, че тя може да бъде избегната само в определени възрастови граници. Няма гаранция, че 8-годишната ви дъщеря няма да заревнува от бебето, а е възможно 3-годишният ви син да приеме много добре новия член на семейството. Затова най-добрата разлика е тази, която е добра за родителите- т.е. когато те самите са се почувствали готови и са пожелали истински да отгледат още едно дете.

 
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Партньори

Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap