485 статии
Събота, 31. Октомври 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )
08.02.2008
Към вас, бъдещи татковци !


 

            За вас също започва голямото приключение на живота. В продължение на девет месеца ще живеете в очакване. Не чрез собственото си тяло, а чрез " посредник ". Това също не е лесно - ако вие самият не можете да усетите малките физически неразположения, няма да сте в състояние да почувствате и силните радости.

            Както е нужно време на жената, за да стане майка, чувствайки как месец след месец тялото и се променя и как присъствието на детето и все по-осезателно се налага, така лека-полека и вие ставате баща. За да се подготвите за това събитие, вие също имате на разположение девет месеца.

            За начало внимателно изслушвайте въпросите, съпреживявайте съмненията и тревогите на майката. Успокоявайте я,  вдъхвайте и оптимизма си в очакването на новия живот, който тя носи в утробата си. По-късно, когато вашето бебе започне да заявява присъствието си, го докосвайте, галете го през корема на майка му. Колкото е възможно повече говорете с него. То ще ви чува и още от раждането си, заговорите ли му, ще разпознае гласа ви. Ще познае, може би, и ръцете ви, когато го помилвате.

            Така постепенно ще се изнизват месеците и чувството ви, че ставате баща, ще се затвърждава и укрепва. И е напълно естествено, ако стигнете докрая, да видите как се ражда вашето бебе.

 
Да присъстват ли бащите при раждането?

 

            У нас тази практика е съвсем нова, но по света отдавна е утвърдена.

            Над 80% от мъжете в Германия присъстват на раждането на децата си. За 60% това е много хубаво преживяване, 2% признават, че спомените им са лоши. Всеки втори мъж се чувства безпомощен и несигурен при раждането, а всеки трети едвам се преборва с желанието си да избяга от стаята.

            Колко още ще трае, кога най-после ще престанат болките, защо е толкова болезнено идването на човека на белия свят - това най-често се питат родилките в трудните часове на раждането, докато се оглеждат за ръката, която могат да стискат, която няма да се отдръпне и когато я одерат с нокти в отчаян порив да потушат поне малко болката...

            Помислете добре

            Според някои психолози партньорите трябва добре да преценят дали действително искат да изживеят заедно раждането на детето си. Те изтъкват, че мъжът и жената никога не могат да участват равностойно в това събитие. Мъжът е само зрител, който съчувства на партньорката си, но това невинаги и помага. Някои жени дори се мъчат по време на контракциите да се въздържат, за да не уплашат мъжете си.

            Акушерки с дългогодишен опит смятат, че присъствието на мъжа при раждането се отразява добре на жената. Ласките и утешителните думи на партньора често имат по-силно въздействие, отколкото професионалните похвати на персонала. Понякога обаче прекалената намеса на мъжа може да доведе и до нежелани ефекти поради нарушения контакт между раждащата и акушерката.

            Много жени предпочитат партньора им да не присъства при раждането. Според някои той по-скоро се обърква от безпомощност и се опитва да се разтовари, като разглежда старателно апаратурата в родилната зала. В присъствие на парньора раждащата се концентрира по-добре върху родилния процес.

            Някои не могат да понесат събитието

            За доста мъже раждането се оказва твърде стресиращо преживяване, спомените за което ги преследват и затормозяват сексуалните им контакти. Понякога е необходимо дълго време, преди бащата да усети нежни чувства към детето, причинило толкова болка на любимата му.

            Пак според психолозите жените копнеят да споделят всичко с любимия мъж, да станат едва ли не едно цяло с него. Но за еротичното привличане прекалената близост не е непременно полезна. По време на раждането мъжът прекрачва една граница. Той се доближава до жената толкова, колкото никога дотогава. И ако прецени, че не е готов за това, жената не би трябвало да му се сърди, а по-скоро да оцени откровеността му почти като обяснение в любов.

 
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Партньори

Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap