485 статии
Събота, 27. Февруари 2021
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )
05.02.2008
Лед Цепелин


 

Лед Цепелин (на английски Led Zeppelin, произношение на английски Лед Зепелин) е британска рок група, създадена през 1968 г. от родения в Хестън, Мидълесекс (Англия) китарист Джими Пейдж. Това е една от най-влиятелните и популярни групи в историята на рок музиката след Бийтълс, положила основите на хард рока и хеви метъла, модифицирайки блуса и фолк рока, придавайки им неочаквано за времето си мощно звучене. С появата на Лед Цепелин се свързва и новата представа за специфичен саунд на музикалните изпълнения. Новата революционна роля на електрическата китара с характерен за времето си дисторшън саунд има водеща роля във всяко едно изпълнение за разлика от по-мелодичният саунд на Бийтълс, бас китарата и барабаните са изведени в гръмогласен ритмичен съпровод на звученето на всяка песен, а дрезгавият и респектиращо висок глас на вокала кара публиката да изпада в истерия. Много критици определят музикалния им стил като „хеви блус рок“. В текстово отношение Цепелин също въвеждат нещо ново, интегрирайки голяма доза мистика и митология в песните си. Групата утвърждава и концепцията на албумно ориентирания рок, като отказва да издава отделни популярни песни под формата на сингли, с което поставя началото на традиционното за повечето рок и метъл групи специфично и отличително звучене във всеки отделен албум.
През септември 1968 г. Джими Пейдж (китара), Робърт Плант (вокали), Джон Пол Джоунс (бас/клавири) и Джон Бонъм (барабани) основават бандата в Лондон. Месеци преди 40-годишния юбилей от това "зачеване" първите трима направиха неочаквано завръщане и в края на 2007 г. взривиха феновете с едно от най-великите събития в последно време. "Лед Цепелин" се събраха отново, за да изнесат концерт в памет на Ахмет Ертегюн. Мястото зад барабаните на покойния Джон Бонъм пък бе заето от неговия син - Джейсън.
Може би изглежда странно как дори след 40 години и толкова много неща, които са се случили на човечеството и музиката (все пак Рияна пя в България, което с малко чувство за хумор може да бъде обявено за едно от големите чудеса в изкуството за 2007 г.), "Лед Цепелин" продължават да вдъхновяват толкова много хора от различни поколения. След като слушате "новия" проект Mothership, ще се убедите, че отговорът не е толкова сложен. Саундът на бандата определено не изглежда "пенсиониран", стилът може би е малко странен, тъй като тук се срещат доста от влиянията в музиката през 70-те години плюс все още хаотичния звук на рокендрола. Въпреки това Mothership е една великолепна колекция, която ще върне на мнозина спомените от младостта, а със сигурно ще накара и доста невръстни почитатели на стила да заобичат бандата, за която родителите им са говорили. Сред парчетата, които са намерили място в албума, са незабравими проблясъци като Whole Lotta Love, Immigrant Song, Kashmir, Rock And Roll, Dazed And Confused, и Stairway To Heaven.
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Партньори

Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap