485 статии
Четвъртък, 04. Юни 2020
 
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

красота

31.01.2008
Защо красивите хора просперират


     
      Изследване, публикувано наскоро в научното издание Emotion прави три основни открития:

1. Привлекателността на лицето се оценява за част от секундата.

2. Хубавите лица се свързат с позитивни думи като смях и щастие повече, отколкото с негативни.

3. Красивите лица изглежда имат уникално въздействие. Хубавите къщи, например, не предизвикват същите реакции, показва изследването.

Авторите му са с докторска степен: Ингрид Олсон от университета на Пенсилвания и Кристи Маршуец от Иейл. “Изследването показа за пореден път, че има огромна социална и икономическа изгода от това да си привлекателен”, казва в прессъобщение Олсон.

“Атрактивните хора са по-добре платени, смятани са за по-интелигентни и получават повече внимание в живота си. Това благоразположение, колкото и да е неразбираемо, изглежда е вродено и присъщо за всички култури. Изследванията сочат, че дори и децата предпочитат красиви лица.” Олсон и Маршуец са проверили по научен път влиянието на красотата.

Първо, на участниците в изследването са раздадени годишни фотоалбуми на студенти с красиви и не толкова атрактивни лица. Никое от лицата не е било известно. След това са помолили участниците да оценят атрактивността на всяко лице. Целта е била да се постигне някакво съгласие относно това, кое лице е красиво и кое – не. Въпреки че времето за оценката е било изключително кратко, участниците са били доста точни при определяне на красивото. Оттук произтича и първият извод, че е необходим съвсем кратък поглед, за да се оцени красотата.

Вторият извод е, че въпреки липсата на ясни критерии, по които едно лице се определя като красиво, хората избират на принципа на крайностите – много грозно или много красиво. Видяни за кратко, оценителите са направили подсъзнателна, а не точна оценка на физическата красота.

Третият извод - красивите лица предизвикват повече позитивни мисли. Това е удостоверено от експеримент, в който всяко видяно лице е трябвало да бъде асоциирано с дума. Към неатрактивните лица участниците са били индеферентни, докато красивите са ги накарали по-бързо да изберат положителна дума.

Накратко – красивите лица влияят, независимо дали хората си дават сметка за това. Олсон и Маршуец възнамеряват да задълбочат проучванията си, като изследват какво определя привлекателността и дали сексуалната ориентация има някакво значение.


Информацията е на www.zdrave.bg
 
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Партньори

Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap