485 статии
Петък, 05. Юни 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

фитнес

14.01.2008
Лицеви опориНадали има упражнение което е толкова просто за изпълнение и в същото време да стимулира така добре горната част на тялото. Напоследък много хора не използват лицевите опори, а те са едно важно упражнение в тренировката за гърди. Можете да използвате лицевите опори като загрявка за гърдите. Също могат да се използват в края на тренировката - работите до отказ за да напомпате добре мускула с кръв. В комбинация с упражненията с тежести лицевите опори могат да Ви донесат много добри резултати. Те също са иделаното упражнение, когато не можете да посетите залата - не са Ви необходими никакви уреди или специална подготовка. Можете да променята наклона, под който се спускате или ширината на ръцете, с което да променяте вида на натоварването. Може да използвате и пейка, на която да поставите ръцете/краката и по този начина да увеличите натоварването. Опорите са подходящи за всяко ниво на развитие - изпълнявайте ги независимо дали сте начинаещ или напреднал. Основно се натоварват гръдните мускули и трицепса (дългата глава), а поддържаща роля имат рамото, корема и бедрата.

Варианти

Лицеви опори с широко разтворени ръце - Изпълнението е като при класическите лицеви опори, но ръцете са по широко разтворени. По този начин на по голямо натоварване се подлагат гърдите (най-вече външната им част), а треицепсът участва по-малко (обратно - при тесен хват - наблягате на трицепса). Дланите трябва да са така разположени, че пръстите да сочат навън.
Лицеви опори с тесен разкрач на ръцете (тип "каро") - Акцентират повече на трицепса и на вътрешната част на гърдите. Дланите са близо една до друга, така че палците и показалците да се допират. По време на движението между дланите се образува ромб, откъдето идва и името на движението. Когато ръцете са изпънати, дланите трябва да са под средата на гърдите. Спускайте се към пода, докато гърдите са на приблизително 15 см от пода.
Лицеви опори с една ръка - Този вариант не е за начинаещи - това е най-тежкият вариант на лицеви опори. Той натоварва активно трицепсите и лактите. Не го изпълнявайте, ако не сте загрели или ако нямате достатъчно сила за него. Напрежението пада върху едната ръка, а тъй като с една ръка се балансира по трудно - участват и мускулите около ротаторната група. От позиция за обикновена лицева опора, десният крак е изнесен далеч встрани, дясната ръка е зад гърба, а с лявата се изтласквате. Спускайте на около 15 см от подa.
Плиометрични лицеви опори - Също вариант за напреднали. Подходящи са при тренировки за експлозивност и сила. Положението е като при обикновени лицеви опори. Спускате и след това рязко се изтласквате нагоре, така че ръцете да се отделят от пода (може да се опитвате да пляскате с ръце докато те са във въздуха). Самото пляскане се използва за мотивиране (напр. самомотивиране да се направи достатъчно голям отскок, за да има време за две плясвания). Първо опитайте варианта с обикновен отскок и след това - с пляскане. Не правете този вариант на лицеви опори много често, тъй като шансът за контузии е по-голям.
Лицеви опори на колене - Изпълнението е като при класическият вариант с тази разлика, че опорната точка са коленете, а не ходилата. Този вариант е по-лесен за изпълнение и може да го използвате за довършване на серията, когато Ви е трудно да довършите с другите видове лицеви опори.

Начин на изпълнение
1. С лице към пода, ръцете са отстрани - леко пред раменете, пръстите са разперени и сочат напред. Петите събрани, а главата е леко изправена напред. Тялото е изпънато.
2. Спускайте надолу, докато горната част на ръцете стане успоредна на пода.
3. Избутайте се нагоре, докато ръцете се изпънат в лакътя.
4. Спускайте с експлозивна, но контролирана скорост.
5. При спускане вдишвате, а при изтласкване издишате.

При всички лицеви опори дръжте тялото изправено, а краката един до друг (освен при тези с една ръка). Главата също трябва да бъде изправена, а не отпусната надолу. Опитайте се да гледате напред, в една точка.
Движението трябва да става само в ръцете. Не движете кръста, коленете или таза.
Отпускайте се, докато гърдите Ви докоснат земята (или докато докоснат дланите Ви - при опори с една ръка или с тясна опора). Веднага след докосването започнете да се изправяте, не се отпускайте в долно положение.

Приложимост
Лицевите опори имат разнообразни функции. Те служат и за оформяне на гърдите и трицепсите, и за издръжливост, и за развитие на силата, дори за маса (нищо, че се изпълняват в повече повторения). Опорите са много добро средство за преодоляване на застоя или за ускоряване на мускулния растеж. Те са подходящи за всички билдери, независимо от нивото на развитие и тренировъчната стратегия. Как ще ги включите в тренировката си, зависи от личните Ви предпочитания. Можете да ги използвате за загрявка преди тренировка, може да ги включите след останалите упражнения за гърди или трицепс, или пък след всички упражнения в тренировката си. Най-добре ще бъде да правите лицевите опори до отказ. Използвайте от 1 до 4 серии от един и същи вид опори, или пък включете суперсерии без почивка от различни видове опори. Можете да направите суперсерии и с участието на 3-4 вида лицеви опори, а защо не и да включите всичките 5 вида в една гигантска серия. Отвреме-навреме можете да правите и следния трик: замествате обичайната тренировка за гърди или трицепс с тренировка, съставена изцяло от лицеви опори. За целта избирате суперсерия от 3, 4 или 5 вида лицеви опори и я повтаряте няколко пъти с почивка между суперсериите 2-3 минути. Ако изпълнявате опорите както трябва, тази тренировка ще Ви изтощи истински. Имайте предвид, че суперсериите са за по-напреднали билдери. Ако все още нямате достатъчно сила, правете лицеви опори в няколко обикновени серии - за загрявка или в края на тренировката си за гърди (трицепс).
 

 

Източник: http://www.friends.bg/
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Партньори

Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap