485 статии
Петък, 05. Юни 2020
 
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

красота

14.01.2008
Хубава коса


 
Косата е един от основните атрибути на красотата на човешкото тяло и определено е от тези които отчитаме при първата среща с непознат.  Какво правим, когато забележим, че тя е започнала да се омазнява често, да цъфти, капе, губи блясък или с две думи - да линее? Обикновено развръзваме кесията и си купуваме някой скъпоструващ лечебен шампоан, балсам, маска или от все по-често рекламираните чудодейни препарати, които освен че измиват, подхранват и лекуват косата и придават и обем, блясък, здравина, еластичност...

Ако се замислим, жизнеността и здравето на тялото ни на първо място не зависи от чашата мултивитамини, които изпиваме сутрин, а от това, с което се храним. Същото важи и за косата. За да е жива и привлекателна трябва да знаем, че се нуждае най-вече от белтъчини, защото и тя самата е изградена основно от тях.

Най-важната съставка на косата е кератинът - белтъчина, която е в основата и на роговия слой на кожата, ноктите, перата на птиците и т.н.  Храни, които допринасят за нейното образуване са рибата, птичите меса, нетлъстото месо, орехите, бобовите растения, яйцата и особено чистото краве масло, хлябът от едро смляно брашно, слънчогледовото семе. На блясъкът и еластичността й ще окажат влияние още бадемите, лешниците, изварата и нискомасленото кисело мляко, овесените ядки.

Ежедневното набавяне на витамини, целулоза и минерални вещества от пресните плодове и зеленчуци е от значение, както за здравето и състоянието на целия ни организъм, така и на косата в частност.
Хубаво е да намалите червеното месо, пържената храна, високомаслените млечни продукти и животинските мазнини.

Освен от добра храна косата ни се нуждае и от ежедневното физическо натоварване, с което полагаме усилия да запазим фигурата си. Растежът на косата зависи от добро кръвообращение, което да снабдява луковиците на косъма с кислород и хранителни вещества. Освен до затлъстяване, недостатъчната физическа активност води и до проблеми с косата - често срещана при дебелите хора е мазната и капеща коса.
В заключение може да се каже, че подходящата  храна, съчетана с активен живот, който да осигури изгарянето на калориите и не на последно място,  избягването на: силните стресове, нервното напрежение и честото лишаване от достатъчно сън, ще осигурят в добавка към гъвкавото и стройно тяло и коса, която не се нуждае от скъпоструваща лечебна козметика.
Източник:
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Партньори

Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap