485 статии
Събота, 31. Октомври 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Бременост

10.01.2008
Петната на бременността - хлоазма


Какво представляват т.нар. петна на бременността?
Често срещано явление по време на бременността е образуването на хиперпигментни петна по кожата на лицето. Този вид пигментация е известна под името "петна на бременността" или хлоазма. Петната се разполагат предимно по лицето - бузи, чело, нос, около устата. Те са жълтеникави, светло до тъмнокафяви на цвят, с неправилна форма и различна големина. Обикновено петната са по-интензивни и се появяват по-често при лица с по-тъмна кожа. Възможно е да се пигментира също така и средната линия на корема, областите около зърната на млечните жлези и около външните полови органи и ануса.

Каква е причината за появата на петната на бременността?
Причината за появата на тези петна по време на бременност е увеличеният синтез на кожния пигмент меланин. Това става под влияние на увеличеното съдържание на женските полови хормони, характерно за периода на бременността. Кожата става по-чувствителна на въздействието на ултравиолетови лъчи, които също са много честа причина за възникването на хиперпигментации.

След раждането петната изчезват ли?
Петната обикновено изчезват спонтанно няколко месеца след раждането, но понякога не изчезват напълно и могат да се усилват по време на менструация и под въздействието на ултравиолетови лъчи.

Съществува ли лечение на хиперпигментните петна?
Лечение на хиперпигментните петна не бива да се извършва, без да е проведена консултация със специалист-дерматолог, за да бъде изяснена конкретната причина за появата им и съобразно нея да бъде назначена адекватна терапия. В тази връзка е важно е да се знае, че появата на хиперпигментации по лицето може да бъде не само козметичен дефект, но и проява на различни вътрешни заболявания - ендокринни, чернодробни и пр. Хлоазмата може да бъде резултат и от вредни въздействия на работното място, употреба на определени козметични препарати или лекарства, контакт с растения и пр., предизвикващи повишена фоточувствителност.

Бременните жени, които страдат от хлоазма е необходимо да избягват преките слънчеви лъчи и да използват качествени фотозащитни препарати.

Д-р Ася Николова, дерматолог

Съвети от Мария Иванова, рехабилитатор-козметик
Жените, които владеят изкуството на домашната козметика, биха могли в голяма степен да избегнат козметичните недостатъци вследствие на бремеността, прилагайки своевременни грижи за постигане на трайни и добри резултати. Съвременните изследвания доказват, че за осигуряване на защита от вредните слънчеви излъчвания предпазването с чадъри и шапки не е достатъчно, а е необходимо да се използват слънцезащитни кремове с висок фактор срещу А и В ултравиолетова радиация.
Освен ултравиолетовата защита е необходимо да се използват козметични продукти локално или върху цялото лице, а понякога се налага да се третира и шията в областите между ушите и деколтето с цел потискане на меланогенезата. Съществуват изключително добри продукти за атакуване на пигментните петна. Редица фирми се съобразяват с това, че появата на петната е най-често при бременност и в тази връзка има специализирани пречистени и безвредни продукти за работа в салони и/или употреба в домашни условия. Добре е бъдещите майки да не прибягват към собствен избор, а да направят необходимата консултация преди третирането на каквито и да било промени на кожата вследствие настъпилата бременност.

Източик: www.worldnn.com

 
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Партньори

Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap