485 статии
Четвъртък, 09. Декември 2021
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )
04.01.2008
Йероглифи и зарчета са сред най-желаните украшения


В горещото лято се върна модата на масивните гердани от шарени мъниста, на гривните за крака и за ръце, както и на обиците, избрани или направени специално за човека, който ги носи.

Напоследък освен сред тийнейджърите модата на нанизите се разпрострени и сред всякакви възрастови групи. Да правят арт бижу за себе си или за подарък стана любимо хоби на много хора.

Масово този тип украшения се харесват най-вече заради ниската цена и силния ефект, който предизвикват. Друг основен чар на арт бижуто е неговата уникалност. Чрез накитите, направени от различни елементи, хората искат да изразят себе си, да покажат принадлежност към дадена среда, или да пробват своите творчески заложби в подбора на мъниста.

Клиентите, които посещават магазинчетата за арт бижута, са различни типове, като варират от пенсионерки до ученици на по 14-15 години в зависимост от квартала. Някои от хората правят сами, а други търсят подарък сред готовите модели. Повечето посетители молят човека зад щанда да им направи някое украшение по свое желание или спрямо дрехите: обеци, гердан, гривна и дори ключодържател.

Мира Калфина от веригата магазини "No name" е категорична, че повечето хора предпочитат някой друг да прецени какво им отива и да наниже гердан за тях.

Местата за ръчно направени бижута от мъниста са доста - предимно в София и в по-големите градове, както и по морето. "Умбопо", "Пунто" "No name" са трите най-популярни вериги от този тип.

Преди 6 години Мира Калфина и нейният съпруг са първите, които отварят магазин на улица "Кърниградска" в София. Те започват да правят гердани, обеци и гривни според вкуса и желанието на клиента.

Кръщават магазините "No name", защото не знаят какво точно име да дадат на заниманието си.

Още на втората седмица една клиентка започва да идва всяка сутрин преди работа и да моли да й направят гердан или гривна спрямо цвета и вида на дрехите. Всяка сутрин - различно бижу. Така Мира разбира, че търговията ще потръгне. Днес "No name" имат три магазина в София, а също така и във Велико Търново, Варна, Русе и Несебър.

Мира твърди, че могат да направят аксесоар за абсолютно всеки човек, за всяка ситуация: от плажно бижу до гердан за опера. Цената се калкулира единствено от материалите, които са използвани.

Така, ако цената на 1 бр. мънисто варира между 0,6 ст. до 1-2 лв., герданът може да излезе между 6-7 лв. и 40-50 лв. Мира разказва за най-скъпия наниз, правен от тях досега. Той бил събран от продълговати бели тръбички в египетски стил Арт бижуто излязло на цена към 130 лв.

Накитите се правят предимно от керамични, стъклени и метални мъниста във всякакви цветове, форми и размери. Вдъхновението за дизайна идва отвсякъде, но предимно от древните култури и цивилизации. Затова много хора приемат този тип бижута за "етно".

Различните метални символи, които се слагат, имат скрито значение, но повечето клиенти не се интересуват от него.

Йероглифи, гръцки мотиви, символи от митологията на маите, римски, африкански и келтски букви, слънца, бухали, очи, ключове и зарчета - такива са повечето елементи, които се носят. Напоследък се пробудил интерес към старобългарските знаци

Според продавачите от тези детайли се търсят символите на рода Дуло, както и други хански елементи. В "No name" обаче не предлагат подобни артикули.
Често хората нижат гердани в които, без да знаят, съчетават елементи и от 4-те континента: свързват гръцки и африкански знаци със символи от културата на маите и със северноамерикански индиански знаци.

В "Умбопо" мънистата и формите на артикулите доскоро са били внос от Гърция, но днес вече се произвеждат в България. Пластмасовите и дървените мъниста не са предпочитана и са рядкост. Вървите, които се използват, са много видове: силиконови, кожени и ластични.

Клиентите са различни спрямо квартала, в който се намират магазините. Мъжете обикновено избират гердан за себе си или подарък за любимата дама.
Мира прави интересно заключение за клиентите от двата пола. Нейният извод е, че когато жена купува подарък на мъж, тя е много предпазлива и предпочита да подари гердан в сиво-черни и изобщо в по-умерени тонове. А когато представители на силния пол купуват сами за себе си, избират доста ярки нюанси.

Оранжево, синьо и бяло са харесваните цветове

за мъжки гердани и гривни. Обичайно е да се поръчват и купуват розови накити. Не е задължително те да са за гей средите, твърдят продавачите.
Сред младежите пък са модерни гердани с нанизани по тях мъниста във формата на рогове и зъбци.
Модата се променя, категорично твърди Мира, и това се отразява на видовете мъниста, на цветовете и дори на дължината на герданите. Мъжете вече не носят украшения плътно по врата, а доста по-дълги. Другото доста интересно нещо е, че най-масивните гердани и гривни се купуват от най-фините жени. По-пищните дами били доста по-внимателни при избора на бижу.


Източник: в-к Стандарт
http://www.standartnews.com
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Партньори

Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap