485 статии
Сряда, 12. Декември 2018
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

семейство

04.01.2008
Успехите или провалите в кариерата зависят от личността на бащатаТипът бащинска фигура предопределя професионалната реализация на човека, твърди американски психолог.

Стефан Паултър представя 5 психотипа бащи, всеки от които повлиява на бъдещата реализация на децата си.
Успехите или провалите на човека в професионалната му кариера може да бъдат обяснени посредством психологическия тип на неговия баща, твърди американският психолог Стефан Паултър (Stephan Poulter), цитиран от специализираното издание World Of Psychology.

В книгата си The Father Factor (“Бащинският фактор”), специалистът по клинична психология от Лос Анджелис описва 5 различни типа бащи – “суперуспешен”, “бомба с часовников механизъм”, “пасивен”, “безучастен” и “състрадателен/наставник”. Според авторът, всеки тип има своеобразно влияние върху това, как ще се развие кариерата на децата му, посочва Reuters.

Така например, децата на “бащите-бомби”, които периодично избухват в пристъпи на гняв по отношение на членовете на семейството, добре умеят да преценяват хората и да разпознават и предугаждат техните настроения. Тези интуитивни способности им позволяват да работят успешно като мениджъри по персонала или посредници. Те обаче могат да имат проблеми с усещането си за сигурност и доверието в останалите, посочва Паултър, който работи с младежи от училищата в Лос Анджелис.

Психотипът на бащата може да повлияе върху това, как децата им ще се разбират с колегите си на работа, дали ще са предприемчиви, дали ще са амбициозни за кариерата си или ще “прегарят” на работното място, и дали могат да се реализират като ръководители, категоричен е психологът.

Дори “безучастните” бащи влияят на трудовата реализация на децата си, внушавайки им чувството на отхвърленост и изоставеност. Такива деца могат да постигнат големи успехи, превръщайки се в това, което техният баща никога не е бил или да развият неприязън към авторитета на началниците, поради което за тях е по-полезно и успешно да развиват собствен бизнес.

Авторът уточнява, че собственият му баща също спада към “безучастния” тип. “След написването на тази книга, баща ми дори не иска да разговаря с мен”, коментира с усмивка Паултър.

Източник: www.karierist.com/
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Партньори

Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap