485 статии
Сряда, 29. Януари 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Майчинство

20.12.2007
Децата на разведени родители


Стресът продължава около година, момчетата го изживяват по-трудно.
"Откато се разведохме, детето ми стана друго. Разсеян, нервен, започна да се напикава през нощта. С тези проблеми горе-долу се справяме, но когато дойде време да отиде при баща си през уикенда, настъпва ад. Дни наред преди това започва да ме моли да не ходи, дори си измисля разни болести. Когато се върне, става агресивен към мен, явно е подкован от другата страна. Родителите на бившия ми съпруг постоянно ме обвиняват, че не се грижа добре за детето и затова то боледува. Дори се канят чрез съд да изискат медицинската докментация на детето" - споделя с мен майката на шестгодишния Иво.

Повече от една трета от семействата в развитите страни се разпадат преди децата да са порастнали. Мащабността на явлението показва, че разводът не е изключение, а вариант на нормалното в съвременното общество. Отмина времето, когато съпрузите живееха заедно само заради децата или за това какво ще кажат хората. Много родители при развода са толкова разстроени и заети със собствените си проблеми, че нямат представа, какво става в главата на детето. Често неговите реакции се тълкуват съвсем погрешно. Ако единият родител напусне семейството, децата се страхуват, че и другият може да направи същото и те да останат сами. Основното, което ги тормози е чувството за вина - малките смятат, че са истинската причина за разправиите между родителите им и за раздялата им. Децата изживяват раздялата по различен начин. Ако се наложи напускане на досегашното жилище, раздяла с приятели и близки, смяна на училището, тя се превръща в болезнена действителност. Децата изживяват раздялата според възрастта си и характера, но при всички положенияте страдат. Тъгата им се изразява различно - ярост и страх, възбуда и ранимост, неспокойствие и смущение в съня.Могат да получат дори и психосоматични оплаквания - главоболие, болки в корема, екзема, изостряне на хронично заболяване, напикаване през нощта. По-малките се вкопчват в родителите, плачат и се инатят. По-големите започват да си фантазират, че родителите отново ще се съберат. Успехът в училище понякога намалява, защото не могат да се съсредоточат. Този процес на тъга не трябва да се потиска, съветват психолозите, а да се изживее от детето, за да може по-лесно да се освободи от него. Как и колко дълго детето ще преживее страданията си зависи от това как родителите сами ще преодолеят вътрешно раздялата си, дали ще престанат да се карат и да устанвовят помежду си приемливи отношения и ще могат ли да осигурят на себе си и на децата сигурни условия на живот. Практиката показва, че този тежък за децата период продължава около една година. Само една четвърт от децата след развода показват белези на смущения по-дълго (1-2 години), между тях момчетата са повече от момичетата. Много важно е колко сигурно се чувства детето с родителя, който ще се грижи за него, колко привързно е към него. Материалните възможности имат по-малко значение, отколкото връзката с родителя. Колкото е по-голямо детето обаче, толкова по-голямо значение има и включването в социалната околна среда. Това особено силно важи за децата от горните класове. Често те избират да живеят при родителя, който остава на старото място, а не при другия, който решава да се премести оттам. Особено ако старата социална среда носи сигурност и спокойствие и е свързана с любими хора - баба, дядо, приятели.

Доколко разводът ще се отрази на децата зависи от отношенията между родителите. Всички те твърдят, че детето е най-важното нещо в живота им, но при развод не си дават сметка какво предизвикват с поведението си. За съжаление детето често се използва като буфер между двамата родители и като средство за отмъщение. Главното е детето да се успокои, че въпреки раздялата то принадлежи и на двамата родители и те ще могат да го виждат редовно. Друго важно условие е детето да разбере, че никой от родителите не е добрият или лошият. При раздяла вината се прехвърля на другия партньор. Целта на всеки родител е да спечели детето на своя страна с всички средства, често доста непочтени. Това е нечестно спрямо детето. Не стига, че то страда и изпитва вина, но и вземайки страна, се чувства още по-виновно, че предава другия.

Да се убеди, че единият родител е лош, е истинска трагедия за него. За детето е важно да вярва и обича и двамата си родители, както и за детето на неразведени родители. Но даже и да се спечели детето, то в по-късен етап от развитието си (пубертета например) може да преоцени чувствата си към близките си и да оцени лоялния и справедлив родител. С други думи, всеки от родителите може да запази обичта и уважението на детето си, ако никога не го кара да взема страна.

Препъни камък са и посещенията при родителя, който не се грижи постоянно за детето. Погрешно е да се разпитва подробно какво се е случило при престояа и да се критикува другия родител, както и язвителните забележки по негов адрес. В крайна сметка детето може да намрази прекалено любопитния и нетактичен родител. Както е и крайно неетично да се обвинява родителят, който се грижи постоянно за детето, в липса на грижи или некомпетентност при отглеждането. При всички случаи, когато родителите имат сериозни проблеми, например не могат да се споразумеят за посещенията или на детето му е неприятно да общува с единия родител, трябва да се потърси помощта на детски психиатър. Така се намира най-правилното решение за интересите на детето.

Д-р Павлина Андреева, семеен лекар, педиатър
168 часа, година XV, брой 46, 12 - 18 ноември 2004, стр. 36

Източник: www.rest-zone.net
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Партньори

Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap