485 статии
Понеделник, 13. Юли 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )
20.19.2007
Предимства на кърменето


Основна грижа на майката след раждането на детето е грижата за неговото хранене. В зависимост от обстоятелствата тя трабва да реши кой вид хранене ще прилага - естествено, смесено или изкуствено.

И в трите случая потребностите на новороденото от храна могат да бъдат задоволени и то да расте живо и здраво. Проучванията в цял свят обаче показват, че за бебето няма нищо по-добро от кърменето. Майчиното мляко е най-подходящата, най-пълноценната и най-лесноусвоима храна за кърмачето и ако няма някакви много сериозни причини то да бъде хранено изкуствено или смесено, майката не бива да се отказва от кърменето - тази изумителна способност, с която я е дарила природата. Кърменето притежава предимства, които е неразумно да се пренебрегват без сериозно основание за това.

Кои са тези предимства?

1. По своя химичен състав кърмата най-добре отговаря на хранителните нужди на кърмачето. Въпреки постиженията си хранителната промишленост по света все още не е открила по-лесно смилаема, по-пълно усвоима и по-добре поносима храна за бебето от майчината кърма.

2. Майчиното мляко притежава защитни свойства, които го правят уникално средство за предпазване на кърмачето от най-честите и тежки инфекции - грип, детски паралич, дифтерия, детски диарии и други.

3. Кърменето осигурява на бебето стерилна храна, което също е начин за предпазване на малкото от редица заболявания.

4. Кърменето е по-практично - то освобождава майката от грижите за набавяне и приготвяне на адаптирани млека и храни, от миене, стерилизиране и затопляне на шишетата и бибероните.

5. Храненето чрез кърмене е много по-евтино от изкуственото, а това не е без значение.

6. Кърменето задоволява по най-добър и безопасен начин рефлекса на бебето са сукане.

7. Хормоните, които се отделят при кърмене допринасят за по-бързото връщане на матката към нормата и предпазват майката от кръвозагуби, възпаления и други следродилни усложнения.

8. Проучванията показват, че жени, които са кърмили децата си, боледуват по-рядко от рак на гърдата в сравнение с некърмилите жени.

Освен тези основни физиологични предимства кърменето притежава емоционални преимущества. То изпълва майката с удовлетворение от това, че дава на бебето си нещо, което никой друг не може да му даде. Чрез процеса на кърмене се създава силна привързаност между майката и детето, у тях се поражда усещане за щастие и сигурност.

Заради всичко това си струва да се предпочете кърменето пред изкуственото хранене.
 
Източник: www.predainatatak.bg

 
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Партньори

Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap