485 статии
Неделя, 25. Октомври 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Бременност

19.12.2007
Ако сте решили да забременявате, посетете лекаря си


Ако вече мислите за бебе, не чакайте резултатите от теста за бременност, а посетете лекаря си още преди това - колкото сте по-здрава, толкова по-здраво ще е и вашето бебе.
Предварителната консултация ще ви помогне да се подготвите физически и емоционално за бременността. Това е и една превантивна оценка на потенциални рискове за здравето на бебето.

Идентифициране на рисковете за здравето
При предварителната консултация вашият лекар може своевременно да оцени здравословното състояние на бъдещата майка и да идентифицира рисковете за здравето й. Това, което би следвало той да направи включва:
· физически изследвания;
· проучване на историята на заболяванията й;
· проучване на историята на заболяванията в семейството;
· запознаване с хранителните и други навици като употреба на алкохол и тютюнопушене;
· проучване на данните за протичане на предишни бременности и раждания, употреба на контрацептивни средства и различни лекарства, имунизации;
· при необходимост - извършване на допълнителни изследвания.
В случай, че жената има сериозни заболявания като диабет, хипертония или епилепсия, докторът ще вземе необходимите мерки за лечението им, така че болестта да е под контрол преди тя да забременее. Важно е също жените да са запознати с историята на заболяванията в семейството и да разпитат подробно роднините си и тези на партньора си. Това ще помогне на лекаря да определи потенциални рискови фактори и ако е необходимо, да издаде направление за допълнителни изследвания, включително и генетични.

Значението на начина на хранене и витамините
Оценката на начина на хранене на бъдещата майка е също много важен аспект от предварителната консултация с лекар - жената трябва да се опита да достигне идеалното си тегло преди да забременее.
Жените с тегло под нормата са изложени на риск да родят бебе с тегло под нормата, докато при тези с наднормено тегло рискът се изразява в усложнения като високо кръвно налягане и диабет.
Всички жени, дори тези, които се хранят здравословно, трябва да започнат да приемат витамини преди да забременеят – най-вече фолиева киселина, за която е доказано, че предпазва от определени дефекти при раждането. Препоръчваната доза е 400 мг дневно преди забременяване и през ранната бременност.

Важен момент от подготвянето за бременност е осъзнаването на ефекта от вредни навици като алкохол и цигари. Повечето жени по принцип знаят, че трябва да избягват употребата им, но често подценяват необходимостта да се откажат от тях преди забременяване.
Тютюнопушенето може да увеличи риска от спонтанен аборт или раждане на бебе с ниско тегло.
Употребата на алкохол пък може да доведе до алкохолен синдром при ембриона, който се изразява в раждане на бебе със забавено умствено развитие, както и със сърдечносъдови, скелетни и лицеви аномалии.

Въпреки че в общия случай бременността има прекрасен завършек, специалистите препоръчват провеждането на предварителна консултация с лекар, което ще увеличи шансовете за безпроблемна бременност и здраво бебе. Здравословното състояние може да се управлява, рисковите фактори – да се променят, а здравословните навици – да се подобрят.


Източник: www.tiabg.com
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Партньори

Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap