485 статии
Неделя, 09. Август 2020
 
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )


18.12.2007
Когато брачният партньор ни разочарова.Простете и забравете. Това е едно добре изтъркано клише – лесно да се изрече, трудно да се приложи на практика.
Ако сте женен/а, това със сигурност ви се е случвало. Вашият партньор е казал или направил нещо, което ви е наранило. Може да е нещо дребно или пък голяма измяна. Във всеки случай вашата гордост крещи за отмъщение. Дори и да не отвърнете на удара веднага, поне ви се иска да запазите в джоба си картона: “ВИНОВЕН”, за да може да го извадите в друг случай и да кажете: “А, да, а какво ще кажеш за онзи път, когато ти…” Когато сме били засегнати, последното, което желаем е да забравим. И все пак, ако желанието ни е да имаме здравословен и дълготраен брак, именно това трябва да направим. Ето седем предложения, които да имате предвид, когато брачният ви партньор ви разочарова:

1. Не започвайте без партньора си.
Ако имате нужда да поговорите с партньора си за нещо, не го притискайте в ъгъла и не избълвайте всичко неочаквано. Това е рецепта за враждебност. Вместо това, уговорете си време, удобно и за двама ви, когато да обсъдите проблема. Това дава и на двама ви възможност да помислите по въпроса предварително, което ще доведе до по-ползотворна дискусия, отколкото ако един от партньорите дръпне лекция на нищо неподозиращия “виновник”?

2. Отнасяйте се отговорно към своите негативни емоции.
Когато реагираме емоционално, често казваме и правим неща, за които след това съжаляваме. В много случаи, най-добре е да отложите дискусията, докато се успокоите, погледнете ситуацията от подходящ ъгъл и се помолете за своето отношение. Това ще ви помогне да подходите към въпроса с нагласата да намерите разрешение, а не просто да останете завладяни от болката си. Като пратньори, трябва да уважавате нуждата на другия да се успокои, като „преброи до десет”. Ако вашият брачен партньор има нужда да изчака няколко минути или дори ден - два, за да се успокои, не настоявайте да говорите по въпроса. Това не трябва да се използва като извинение, за да се избегне дискусията напълно, но е по-добре да отделите малко време, в което да премислите въпроса, отколкото да се оставите емоциите ви да ви заведат там, където не бихте искали да отидете.

3. Обсъждайте само по един въпрос наведнъж.
Помните ли картона: “ВИНОВЕН”, който споменахме по-горе? Когато започнете разговора, ще бъдете изкушени да го изваждате. Скоро вашият раговор ще се превърне в дълъг списък от обиди, опитвайки се да запушите устата на другия с всичките му/й прегрешения от миналото. Това само задълбочава конфликта и разширява пропастта между вас. Потискащо е също, когато ви се представи огромен списък с неща, които трябва да се променят. Вместо да мотивира, това обезсърчава.

Вместо това, задоволете се с обсъждането само по един въпрос наведнъж. Много по-добре е да постигнете сериозен напредък в една област от взаимоотношенията си, отколкото да изброявате всичко, което има нужда от подобрение.

4. Бъдете наясно с позицията си.
Нека всеки от вас да разполага с достатъчно време, в което да сподели притесненията си, без да бъде прекъсван. Ако само си разменяте нападки, никой от вас няма в действителност да чува другия – ще мислите само за следващия си удар.

Когато вие сте наред да говорите, опитайте се да помогнете на вашия партньор да разбере болката и раздразнението ви. Помогнете му да види защо неговите действия или думи са имали такъв ефект върху вас. По същия начин и партньорът, който е нанесал обидата, трябва да има възможност да обясни думите и поведението си. Може да се окаже, че сте възприели погрешно мотивите му и когато това се изясни, пътят към разрешаване на конфликта е отворен.

5. Нека взаимоотношенията ви да бъдат по-ценни от проблема.
Понякога сме толкова обсебени от чувствата или “правата” си, че изпускаме цялата картина. Хората се шегуват, че бракове се разпадат заради пастата за зъби или тоалетната хартия, но това действително се случва! Помнете, че най-важното са вашите взаимоотношения. Сигурно има проблеми, които да изгладите, но вие все още се обичате – а да се обичате често означава да оставите другият да бъде прав.

6. Живейте с нагласата да прощавате.
Ако ще живеете с този човек през следващите 20…30…50 години, ще се налага да си прощавате много пъти. Не може да си позволите да не простите. Непростителността не само наранява вашия брачен партньор, тя наранява вас! Както казва Кори Тен Бум: “Прошка означава да пусна затворника на свобода, само за да открия, че затворникът съм бил аз.”

Това ни връща към въпроса за прошката и забравянето. Истината е, че има обиди, които никога няма да можете да забравите. Това, което е по-важно е да решим да се отървем от тях. В Притчи 17:9 се казва: “Който покрива престъпление, търси любов, а който говори много за работата, разделя най-близки приятели.” Резултатът от прошката е, че вие се отказвате от правото си да наказвате партньора си – дали чрез пряко отмъщение, или просто като оставите горчилката да се натрупва и развива.

През последните години открих цената на “предварителната прошка”. Съзнателно вземам решение, че слеващия път, когато жена ми Доналин ме обиди, ще й простя. И когато се случи, си спомням, че вече съм решил да й простя, така че няма смисъл да се вдига голям шум сега. Това действително ми помага да изпусна парата в критичния момент.


Източник: www.moetosemeistvo.bg
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Партньори

Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap