485 статии
Неделя, 18. Август 2019
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )


18.12.2007
Закаляването на децата


Закаляването към ниските температури е най-мощното профилактично средство против простудните заболявания, чието значение за патологията на човека е голямо.

В системата на социалните ценности здравето заема решаващо място.

Закаляването на децата е една от формите на физическото възпитание, целяща повишаване издръжливостта на организма и увеличаване на съпротивителните му сили срещу неблагоприятните метереологични условия – студ, топлина, повишено и понижено атмосферно налягане.

Закаляването към ниските температури е най-мощното профилактично средство против простудните заболявания, чието значение за патологията на човека е голямо. Тези заболявания са резултат на недостатъчното приспособяване на организма към резките и ниски температури, поради несъвършената терморегулация при детския организъм. Процесът на закаляването е доста сложен и многообразен комплекс от физиологични явления, който цели преди всичко приспособяването на организма към правилната терморегулация. При системно и повтарящо се въздействие на факторите на външната среда /въздух, вода и слънце/ върху кожните рецептори в организма настъпват редица благоприятни промени, като на първо място се усъвършенстват процесите на терморегулация.

Това довежда до повишаване на адаптационните възможности на организма към неблагоприятните промени на външната среда.

За правилното провеждане на закаляването е необходимо да се спазват някои основни принципи и изисквания.
Постепенност – започване на закаляването с по-слаби дразнители, прилагани за по-кратко време и постепенно увеличаване на тяхната сила и продължителност.
Системност на въздействието – закалителните процедури трябва да се прилагат системно.
Индивидуален подход при провеждане на закаляването в зависимост от здравословното състояние и особености на детето.

Закаляването включва слънце, въздух и вода.
Водата е най-силното закалително средство. Освен термично, тя въздейства върху организма и механично със своето налягане, както и химически, когато в нея има разтворени химически вещества. Правилно проведените водни процедури активизират дейността на всички органи и системи на организма – увеличава се обмяната на веществата, тренира се сърдечно-съдовата система. Много детски лекари и педагози препоръчват плуването като спортна дисциплина, която в голяма степен допринася за укрепване на здравето и физическото развитие на децата.

Началното обучение по плуване ще бъде винаги едно забележително събитие в живота на децата. Те ще получат много нови впечатления. За да е по-лесно навлизането е важно децата да се научат сами да се обличат и събличат. По възможност децата трябва да привикнат сами да се къпят под душ.

Важно е също да се знае, че само едно здраво дете може да участва в обучение по плуване. Преди започване е добре детето да бъде прегледано от своя лекар. Опитът показва, че много малко деца остават извън обучението по плуване по лекарско предписание.

Чрез целенасочено закаляване на детския организъм, в частност с обучение и тренировки по плуване се развива положителното начало в личността, а също и воля, самообладание, постоянство, дисциплина.

Източник: www.az-jenata.com 
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Партньори

Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap